JJ Wrote:
Na pewno warto zwrócić uwagę na Łobzów - dwutraktowe skrzydło zachodnie z czasów Batorego, może Żółkiew (pocz. XVII w.). Wielka sala na całą szerokość teoretycznie dwutraktowego budynku spotykana jest częściej, nawet w późniejszym nieco Złoczowie. Popieram argumentację odnośnie głównego, reprezentacyjnego wejścia w pobliżu środka elewacji dziedzińcowej, do dużej, sklepionej sieni. Z sienią mogła teoretycznie sąsiadować wielka sala na parterze, choć częściej lokalizowano je na piętrze. Na podanym planie parteru z Drezna zwracają uwagę dziwne zakłócenia symetrii układu sklepień, wskazujące na przekształcenia układu budynku. Brak kompletnej, nawet obecnej inwentaryzacji budynku, brak dostępu do inwentarzy czy rewizji zamku uniemożliwia bardziej szczegółową analizę. Może dałoby się namówić inwestora na solidne badania architektoniczne? Przed laty gościłem w WUOZ w Krakowie delegację z Grodna, też wskazywałem na konieczność badań zamku - jak widać, bezskutecznie...
Dziękuję za wskazanie Żółkwi, bo to może być ciekawy trop. Co do sklepień to nie jest wykluczone, że sklepienia widoczne na planie z XVIII wieku pochodzą z czasów odbudowy zamku po zniszczeniach w czasach najazdu moskiewskiego z połowy XVII wieku. Mogły więc być zbudowane w czasach Jana Sobieskiego, wkrótce potem, gdy Grodno zostało wyznaczone na miejsce sejmów. Aby to potwierdzić należałoby przeprowadzić badania, ale niestety proces inwestycyjny prowadzony przez stronę białoruską jest tak zaawansowany, że istnieje zagrożenie, że nasi specjaliści nie zdążą tego zbadać. O tym między innymi będziemy rozmawiać w przyszłym tygodniu w czasie wyjazdu z delegacją z MKiDN, który to wyjazd ma więc trochę charakter ratowniczy. Co do inwentarzy to mamy ich kilka. Mam nadzieję, że uda mi się je tutaj umieścić.
Poglądowo poniżej Zamość i Łobzów.
Attachment:
Zamość pałac Zamoyskiego.jpg [ 210.34 KiB | Przeglądane 12751 razy ]
|
Attachment:
Łobzów_pałac fazy z 16 wieku.jpg [ 153.7 KiB | Przeglądane 12751 razy ]
|