Żałuję że mnie nie było na miejscu, ale oglądając na yt relacje jestem troszkę zawiedziony, że tak krótki czas spowodował że temat kamieniarki z Ćmielowa został sprowadzony właściwie jedynie do komunikatu. Myślę, że pora by ktoś zajął się tematem kamieniarki renesansowej w inwestycjach Szydłowieckich. To ciekawy temat, który mógłby dużo wyjaśnić i jednocześnie uściślić działania warsztatu renesansowych kamieniarzy, którzy nie tylko działali w pobliżu Benedykta Sandomierzanina, ale też całkowicie niezależnie od niego. Ważne natomiast, że na konferencji w końcu pojawił się temat potraktowania kamieniarki zamkowej w aspekcie nie tylko naukowym przez badaczy, ale też przez jej późniejsze zagospodarowanie w strukturze muzealnej. Dobry przykład był z Sandomierzem. W Inowłodzu kamieniarka jest eksponowana jako sterta w przyziemiu bez opisu, w Iłży rozłożona bez ładu. Pamiętam, jak kamieniarka iłżecka w końcu lat 90-tych nadal leżała w miejscu znalezienia pod gołym niebem od lat 70-tych kiedy to odkopano większość parteru zamku. Co ciekawe, nie miała w ogóle opracowania, a zebranie jej w jedno pomieszczeń na początku obecnego wieku w jedno pomieszczenie bez dokumentacji transportowej spowodowało, że utraciliśmy bezpowrotnie możliwości powiązania z konkretnym pomieszczeniem zamkowym parteru. Pamiętam także wieloletnie składowanie w pryzmie kamieniarki zamku w Łęczycy pod jedna z arkad prochowni. Ze względu, że większość dokumentacji kamieniarki z obiektów zabytkowych zaginęło lub w ogóle nie powstała swego czasu, jeszcze na studiach powstał wspólny pomysł z Tomkiem Olszackim by zrobić kwerendę luźnej kamieniarki pochodzącej z obiektów zamkowych w województwie łódzkim. Pomysł został przekazany Januszowi Pietrzakowi który był zainteresowany nim. Niestety konserwator odrzucił pomysł, nie dając zgody uznając że to zbyteczne i jako dublowanie dokumentacji. Niestety, myślę że temat kamieniarki pozyskanej w trakcie różnych prac badawczych jest przez konserwatorów i jednostki muzealne marginalizowany, czego powodem są błędy z dokumentacji lub jej brak i niechęć w dokładnym jej wyeksponowaniu. Cieszę się, że wiec zajmiesz się Jerzy tematem Ćmielowa, bo jak sam miałeś możliwość zauważyć, temat jest ciekawy i znacznie się zróżnicował od czasów kiedy tam po raz pierwszy przybyłeś. Mnie tam Ciebie ostatnio brakowało, świetnie, że się jednak pojawiłeś, mam nadzieję, że temat zostanie pociągnięty do końca.
|