Tytuły

ZAMKI W POLSCE

Forum miłośników zamków (zał. 2006)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2026-01-01 18:48 

Nowinka zamkowa, z którą właśnie się zapoznaję. Obszerny wstęp, który czytam z mieszanymi uczuciami oraz noty katalogowe ponad 600 obiektów. Wielkie tomisko, które przynajmniej dla mnie jest sporym zaskoczeniem.

https://adrem.jgora.pl/ksiegarnia-karkonoska/encyklopedia-zamkow-slaskich/

PostNapisane: 2026-06-02 12:38 

przymierzam się do zakupu , jakie są Twoje odczucia Tomaszu na temat tej pozycji ?

Darek

PostNapisane: 2026-06-09 23:34 

Nie kupuj (zwłaszcza za taką cenę, za jaką to wciąż chodzi) - to bubel. Błędy i braki moglibyśmy tu wymieniać długo.

PostNapisane: 2026-06-10 00:10 

a co w takim razie poleciłbyś na temat zamków i pałaców Dolnego Śląska ?

PostNapisane: 2026-06-10 09:29 

Jesli nie potrzebujesz "na już" to poczekaj - myślę jeszcze z pół roku. Będzie seria dotycząca zamków autorstwa badaczy z Wydziału Architektury PWr (m.in. prof. Chorowska). Z tego co mi się wydaje pierwszy tom jest aktualnie już po korektach i w składzie. Kolejne odpowiednio później.
Wydawnictwo będzie potencjalnie wielotomowe (podział granicami dawnych księstw)

PostNapisane: 2026-06-10 21:55 

aa Wrote:
przymierzam się do zakupu , jakie są Twoje odczucia Tomaszu na temat tej pozycji ?

Darek

Książkę kupiłem, gdyż tak czy inaczej będę musiał przywoływać ją od czasu do czasu w bibliografii. Poza tym trafiłem na dość dużą promocję. Ale skoro rusza teraz seria pod red. Małgosi Chorowskiej, to rzeczywiście lepiej wstrzymać się z zakupem Czechowicza. Choć oczywiście pytanie, jak długo będzie trwała publikacja tej serii, zanim obejmie swoim zasięgiem cały Śląsk z czeskimi fragmentami włącznie. U Czechowicza to wszystko jest i choć z wieloma niedostatkami, to przynajmniej w miarę rzetelnie gromadzi stan badań. Natomiast najbardziej dyskusyjna jest dla mnie teza, na którą autor wyraźnie się zafiksował, o jerozolimskich konotacjach wielu śląskich (i nie tylko zamków), o czym możesz przeczytać w jego artykułach dostępnych online (wstęp do książki powtarza te tezy w nieco rozszerzonej formie). Przepraszam, że odpisuję dopiero dziś, ale byłem służbowo na Morawach i rzadko zaglądałem do internetu.

PostNapisane: 2026-06-10 21:59 

aa Wrote:
Jesli nie potrzebujesz "na już" to poczekaj - myślę jeszcze z pół roku. Będzie seria dotycząca zamków autorstwa badaczy z Wydziału Architektury PWr (m.in. prof. Chorowska). Z tego co mi się wydaje pierwszy tom jest aktualnie już po korektach i w składzie. Kolejne odpowiednio później.

Jaram się jak Leśnica w 1428 :wink:

PostNapisane: 2026-06-11 15:48 
Ojciec Dyrektor

aa Wrote:

Czy ta seria będzie kontynuacją tomu z 2009 roku, w którym zespół Tomasz Dudziak, Krzysztof Jaworski, Artur Kwaśniewski, Małgorzata Chorowska opracowali Księstwo Jaworskie ("Zamki i dwory obronne w Sudetach. Tom 2, Księstwo Jaworskie") ?

PostNapisane: 2026-06-12 16:35 

aa Wrote:
a co w takim razie poleciłbyś na temat zamków i pałaców Dolnego Śląska ?

- a to zależy dla jakiego odbiorcy i jakim dokładniej obszarem woj. dolnośląskiego taki odbiorca jest zainteresowany. Nie ma - niestety - jednej, uniwersalnej, obejmującej wszystko to i mającej przyzwoity poziom książki, uwzględniającej stan badań powiedzmy może nie do tego czy zeszłego roku, ale choćby do ok. 2020 r. Pozostaje oczekiwać na internetową encyklopedię zamków opracowywaną przez zespół pod kierunkiem prof. Chorowskiej, ale nie wiem, czy jej internetowa wersja od razu (od momentu zakończenia grantu) uwzględni wszystkie obiekty, a w kwestii tych haseł, które już opracowano i udostępniono mam niekiedy poważne zastrzeżenia. Niezależnie od tych ostatnich jest to jednak jak dotąd najbardziej profesjonalna, najlepiej przygotowana i najlepiej wykonywana inicjatywa badawczo-edytorska, mająca docelowo dostarczyć wyczerpującego katalogu zamków na Śląsku. Produkty wspomnianego zespołu są zdecydowanie bardziej wiarygodne i warte zawierzenia, niż to, co pisze Czechowicz, w dodatku udostępniane za darmo w internecie. Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że hasła opracowują różne osoby i de facto czynią to wg odmiennych standardów, pomijając też pewne obszary wiedzy, które Czechowicza interesowały szczególnie w jego wieloletniej działalności naukowej. Prac tego ostatniego zahaczających o tematykę zamkową przekreślać żadną miarą nie należy - warto je czytać (mam tu na myśli głównie jego artykuły czy rozdziały z książek wydawanych wcześniej), jednakże są to przyczynki. Ostatnia encyklopedia to niestety trochę humbug: autor ją zachwala i twierdzi, że doprowadził stan badań bodaj do 2023 r., ale w praktyce nie korzysta z podstawowych nieraz prac wydanych wiele lat wcześniej.

PostNapisane: 2026-06-12 16:37 

Wrote:
Czy ta seria będzie kontynuacją tomu z 2009 roku, w którym zespół Tomasz Dudziak, Krzysztof Jaworski, Artur Kwaśniewski, Małgorzata Chorowska opracowali Księstwo Jaworskie ("Zamki i dwory obronne w Sudetach. Tom 2, Księstwo Jaworskie") ?

Nie - to zupełnie nowe przedsięwzięcie, lepiej przygotowane, lepiej finansowane, tworzone przez znacznie szerszy zespół, natomiast podejmujące dokładnie tą samą ideę, jaka przyświecała tamtej inicjatywie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]