Nadrabiam zaległości, przynajmniej częściowo:
Co do kościoła:
1. Oto dwie skromne fotografie:a) widok ogólny od południa

b) widok z bliższej zdecydowanie pozycji od północnego wschodu z widoczną kaplicą grobową Opalińskich położoną na północ od korpusu nawowego młodszego kościoła murowanego.
Dodaję jeszcze trzecie zdjęcie, wzięte skądś z internetu, pokazujące rąbek fasady ( najefektowniejszej z całości ) oraz odcinek ogrodzenia, godnego uwagi ):
2. Co prawda Jerzy Szablowski, czyli nie byle kto, w wydanym w latach 60-tych XX w. podręczniku/książce "Architektura renesansowa i manierystyczna w Polsce" ( dokładnie z 1965 r. ) podaje jako lata budowy świątyni zdaje się 1611-1615 ale jest to oczywista pomyłka tego badacza, bowiem pozostałe opracowania naukowe w oparciu o źródła jak i analizę architektury podają okres 1684-86 jako czas wzniesienia obecnej budowli ( inne jeszcze przesuwają inwestycję na lata 1686-88 ). Wizytacja z 1683 r. mówi jeszcze o kościele drewnianym w tym miejscu, zaś napis na nagrobku bpa Andrzeja Opalińskiego podaje, iż pomnik ten przeszedł restaurację 'po spłonięciu kościoła' - zatem budowę ( z fundacji Piotra Opalińskiego ) umieszcza się w wyżej podanych przeze mnie granicach. Wiemy również, że ok. 1686 r. w Radlinie działał poznański murator pochodzący z Tyrolu - Grzegorz Lendz. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem to jemu możemy przypisać przynajmniej realizację jeśli nie także i projekt kościoła radlińskiego. Jego forma - salowa, z półkolistą absydą od wschodu, z przyściennymi wnękami porozdzielanymi wydatnymi filarami wciągniętymi do wnętrza - jest egzemplifikacją trendów i upodobań panujących w architekturze sakralnej Wielkopolski 2 poł. XVII w., bowiem typem układu przestrzennego i konstrukcyjnego jaki w tym regionie stał się popularny w owym okresie za sprawą budowniczych z pogranicza Włoch i krajów niemieckich ( w szczególności rodzina Bonadurów, Catenazzich czy osoba Tomasza Poncino ) stała się hala bądź sala 'ścienno-filarowa'. Znane są mi dwa kościoły wielkopolskie podobne do zabytku radlińskiego pod względem bryły i układu: fara miejska w Żerkowie oraz wiejski kościół w Białczu Starym, oba zresztą są wiązane z Janem Catenazzim lub przynajmniej kręgiem jego oddziaływania. Sam zaś kościół w Radlinie - jak się wskazuje - powstawał w zależności od twórcy/twórców kościoła Bernardynów w Poznaniu ( czyli zapewne Krzysztofa Bonadury Starszego i/lub Jan Catenazzi; tak swoją drogą obiekt ten stawiano z funduszy Opalińskich oraz Leszczyńskich, co w pewnej mierze tłumaczyć może owe związki architektoniczno-stylistyczne ).
3. Plan wstawię po wtorku. Obecnie nie mam niestety czasu na jego skanowanie z Szablowskiego.
4. Hubercie - czy masz Miłobędzkiego ( chodzi o "Architekturę wieku XVII..."? Co on pisze o Radlinie? Bo chyba coś o takim obiekcie pisać powinien.
5. Jeśli Ktoś sobie życzy to mogę przesłać te trzy ( nie najciekawsze ale zawsze jakieś ) fotografie odnośnie Radlina jakie tu wrzuciłem ( 1 x ruiny pałacu i 2 x kościół ) w lepszej rozdzielczości i objętości na prywatną skrzynkę mailową, bo zmniejszałem ich wielkość gdzieś z 2,6 do 1,4 MB. To samo się będzie tyczyć planu, jeśli po optymalnej dla mnie obróbce dalej będę musiał go zmniejszać dla wrzucenia na forum.
6. Co do nagrobków ( bo w kościele znajdują się dwa pomniki jakie powinny Cię zainteresować Hubercie ): niestety ale nie mam żadnych własnych fotografii wnętrza budowli, nie wchodziłem do niego gdyż w trakcie mej wizyty trwała msza, nie widziałem zatem w środku ani samego kościoła ani kaplicy. Mam tylko w książkach fotografie pokazujące dekorację kopuły kaplicy, późnorenesansowy piętrowy nagrobek w kaplicy ( wystawiony marszałkowi Andrzejowi Opalińskiemu i chyba któremuś z jego synów albo jego żonie - Katarzynie z Kościeleckich ) oraz wnętrze nawy ku wschodowi. W nawie umieszczony jest drugi cenny pomnik nagrobny, już wczesnobarokowy, poświęcony biskupowi Andrzejowi Opalińskiemu, jednemu z synów wcześniej wspomnianego marszałka. Niestety nie wiem nawet jak ten nagrobek wygląda ( posiadam jedynie informację, iż został wykonany marmuru koloru czarnego i czerwonego): nie mam bowiem zeszytu Katalogu Zabytków Sztuki w Polsce dla powiatu jarocińskiego. Tam powinny być zdjęcia radlińskich zabytków jak i wyposażenia kościoła.
Jeśli jest Ktoś zainteresowany to mogę przesłać skany tego co mam ( a zawiera się to w kilku stronach z:
- książki
Eugeniusza LINETTE - "Jan Catenazzi i jego dzieło w Wielkopolsce", Warszawa - Poznań 1973
- artykułu
Jana SKURATOWICZA - "Renesansowe kaplice grobowe z XVI i 1 poł. XVII w. w Wielkopolsce" [w:] "STUDIA NAD RENESANSEM W WIELKOPOLSCE", zbiór pod red. Tadeusza RUDKOWSKIEGO, Poznań 1970
O samej kaplicy więcej może być jeszcze w pracy
Jerzego ŁOZIŃSKIEGO o centralnych kopułowych kaplicach grobowych w Polsce.
To tyle o kościele, przynajmniej na razie. W przyszłości więcej o pałacu.