Wrote:
(...) dawna kuchnia z kapturem pieca wspartym na arkadzie koszowej
Zabawne jak bardzo różni się terminologia naukowa w zależności od proweniencji badaczy (tu - historycy sztuki), chronologii sporządzenia opisu (tu - wg odpowiedniego zeszytu z serii
Katalog zabytków sztuki w Polsce, wydany w pocz. lat 80-tych XX w., a zapewne i od osobistych skojarzeń co do kształtu. Dokładnie taki sam rodzaj kominów nadbudowanych nad pomieszczeniami kuchennymi jest określany w kręgach historyków architektury z Wrocławia mianem komina butelkowego - bo w istocie butelkowo się zwęża ku górze, Słowo 'kaptur' wydaje się być tu interesujące, ale bardziej oddaje funkcję, a słabo odwzorowuje formę. Przydałoby się to kiedyś ujednolicić. Podobne problemy spotkać można przy opisie żeber sklepiennych (np. kto wpadł na to, by jeden z typów przekroju żeber nazywać mianem pryzmatycznego, podczas, gdy nie ma on w istocie cech wartych powiązania z takim określeniem - ? Inny zaś przypadek to określenia "jednowklęskowe" i "dwuwkleskowe": jedna i druga nazwa może dotyczyć tego samego przekroju w użyciu dwóch różnych badaczy...).