Adam napisał:
Wrote:
Co do realizacji międzywojennych to ciekawy jest budynek (obecnie chyba UAM) w Poznaniu, który przed wojna był chyba siedziba sejmu? Bastejowy "zamek" w kresowym stylu z attykami (Stare Siolo) tylko nie baszty kwadratowe a okrągłe? Ośmioboczne? Ciekawe jest to, że człowiek idzie ulica i znienacka odkrywa taki gmach "renesansowy" zupełnie nieznany. Dla mnie to "zamczysko" w Poznaniu to ideowa "kontra" dla Zamku Cesarskiego
Jeżeli dobrze rozumiem chodzi Ci o obiekt położony na skraju MTP, przy ulicy Grunwaldzkiej bodajże, dziś jest tam albo wydział chemii albo jakiś szpital czy klinika. Budowa była powiązana z PeWuKą, początkowo był to chyba jeden z 'pawilonów', nie pamiętam jakie było docelowe przeznaczenie, ale widocznie - sądząc po podpisie na poniższej pocztówce ( 'Pałac Rządowy' ) miała to być rzeczywiście chyba - tak jak piszesz - siedziba władz.
Nie mam możliwości sprawdzenia informacji, bo książki o Poznaniu mam w domu. Zresztą attyk w architekturze powstającej na PeWuKę i w ogóle w architekturze poznańskiej lat 20-tych jest znaczna ilość. Kiedyś może coś więcej o tym.
Nie mam lepszej rzeczy pod ręką więc dołączam tą skromną ilustrację:

Trudno nazwać ten gmach jakimś ideowym
pendant czy kontrą wobec Zamku Cesarskiego - obie budowle są oddalone, leżą w innych częściach miasta ( dzieli je chyba z 1000 m ), nie ma pomiędzy nimi żadnego powiązania, to także inne skale. Ideową kontrą dla zamku w jakimś stopniu był pomnik Chrystusa Króla na miejscu, gdzie dziś wznoszą się 'poznańskie krzyże'. Na inną odpowiedź nie za bardzo było tam miejsce, no chyba, że na przeciwległym narożniku, gdzie chyba już w czasach pruskich planowano coś postawić, a gdzie dopiero w ostatnich latach ukończono planowaną od chyba 20 ( jeśli nie więcej lat ) salę filharmonii.