jesziwaboy Wrote:
Jak się okazuje, pewien węgierski badacz z międzywojnia uznawał nawet grzebień attykowy na domu zamkowym w Międzyborzu za bezpośredni wzorzec dla zwieńczenia siedziby w Betlanovcach.
Tak, wiem o tym, nawet mam ten artykuł. Tym badaczem jest Gyorgy Komoroczy. Ale już mam powody, by twierdzić, że jego opinia jest fałszywa. Piszę to teraz z Międzybóskiego zamku i widzę pałac przede mną z okna
ale nie o to chodzi.
Opinia Gyorgy Komoroczy opierała się tylko na spekulacyjnym wniosku o kierunkach pożyczania mody architektonicznej między Polską i Więgrami. Ale tutaj mamy wiele prawdziwych badań architektonicznych, archeologicznych i innych. Mamy ostateczny wniosek, że pałac w Międzybóskim zamku istniał przed kasztelem w Betlanowcach (1564-1568), ale w postaci nagromadzenia kilku mniejszych nieuformowanych budynków z różnych czasów. I dopiero później zostały ukończone w formie właściwego prostokąta z attyką, który teraz widzimy na modelu w Betlanowcach. Kiedy? Zwykle uważam, że w pierwszej trzeciej 17 wieku. Co prawie idealny kasztel w Betlanowcach zbudowano na podobieństwo wielokrotnie zrekonstruowanego pałacu w Międzybożu - uważam to za nielogiczne.
Niestety nie mam artykułu Juliusza Rossa, choć wiem o nim i szukam.