jesziwaboy napisał(a):
Cytuj:
Poprawię też tą bronę, choć bez obrazy, ale tu uważam że miało miejsce już drobne czepialstwo

Z "czepialstwa" jestem znany. Sprawa z broną jest podobnego rzędu jak ze funkcjonowaniem Książa jako siedziby starostów czeskich: nieporozumienie czy niedopowiedzenie. Bron jako takich w Polsce i chyba w ogóle w naszej części Europy nie ma zachowanych. To, co jest nam dostępne, to WNĘKI na bronę. Więc jeśli mowa o bronie, to tylko w łączności z wnęką, w której bezwzględnie musiała się mieścić, z czego wyłącznie wnęka jest elementem architektonicznym i dlatego ona powinna w pierwszej mierze być opisywana. Inaczej czynimy tak, jakbyśmy w opisie żołnierza wspominali guziki, ale milczeniem kwitowali jego mundur.
Zgadzam się że mój opis mógł być nieprecyzyjny/niepełny, ale zwróć proszę uwagę, iż w częściach tytułowanych "Architektura", staram się przedstawiać opis pierwotnego (zazwyczaj do około XVI wieku) wyglądu zabytku, opis tego co się zachowało zarezerwowany jest dla części "Stan obecny". W tym przypadku napisałem jedynie, że wzniesiono wieżę bramną z broną, chodziło o przedstawienie sposobu w jaki w Zagórzu uniemożliwiano dostęp do wnętrza zamku.