Zakładam taki temat, ponieważ interesują mnie pomysły na nowe ewentualnie rekonstruowane zwieńczenia.
1. Pomysł nowego zakończenia wieży na Zamku Cesarskim w Poznaniu. Co sadzicie?
2.Ciekawa modernistyczna wieża ratuszowa w Gryfowie Ślaskim.
3. Badziewne (moim zdaniem) "szklarniowe" zwieńczenie wieży w Strzegomiu.
4. Czy należy rekonstruowac/ odbudować chelmy wiez kosciola sw. Magdaleny we Wroclawiu? Czy tez sadzicie, ze ten pokierszowany, nie do konca odbudowany kosciol stanowi pamiatke wojny i powinien byc utrwalony w obecnym ksztalcie.
5. Pałac w Pieszycach powoli dochodzi do stanu swojej swietnosci. W jakich okolicznościach wieża główna straciła barokowy chelm? Czy to klasycystyczna przebudowa. Jak dla mnie ten element powinien byc odtworzony. Ze wzgledu na regularny barokowy uklad i kompozycje pałacu zaakcentowanie wyraźnym elementem wertykalnym tj wieza plus chelm przywróciłby proporcje i symetryczność tego zabytku.
6. I na koniec pytanie, ktore mnie nurtuje od dawna w jakim cholera stylu sa chelmy katedry wrocławskiej. To jest neogotyk,modernizm? Trudno okreslic, ale osobiscie uwazam je za genialne, nowoczesne i gotyckie zarazem, swietnie nadajace strzelistosci. Powstaly chyba na pocz. lat 90-tych? To jeden z najlepszych elementow i ze wzgledu na spojnosc, nie chce mówić styl, ale szkole wroclawskich gotyckich kościołów czy z tych względów dodanie podobnych w zamysle i pomysle chelmow innym kosciolom nie bylo by zasadne? Moze gdzies poza Wroclawiem? Za 200 lat uznane by zostale za wybitny wklad architektury przelomu XX/XXI wieku-wzorowane i inspirowane iglica sprzed Hali Stulecia