Nie mam możliwości Ci pomóc w tej chwili. Przynajmniej nie w pełni. Jarzewicz został wypożyczony na Historii Sztuki zaś u nas na Architekturze książek nie wypożyczają ani nie pozwalają wynosić na ksero. Sztuki Pomorza Zachodniego nie sprawdzałem. Obie książki mam w domu, ale będę tam zapewne w łikend dopiero. Odnośnie Rud - sprawdzę w bibliotece.
Cytuj:
Potrzebuję z niej informację kogo przedstawiają rzeźby w prezbiterium i rzeźba obok chrzcielnicy.
A nie sprawdzałeś w Katalogu Zabytków? Powiat Raciborski. Sądzę, że powinno tam być. Zresztą mam to pod ręką więc zaraz zaglądnę.
Dodane po 52 minutach:
Oto co wyczytałem. Marmurowa, pochodząca z końca XVII wieku chrzcielnica ( jedyna wymieniana w tekście katalogu - zatem najpewniej jedyna istniejąca i ta właśnie o jaką Ci chodzi ) posiadała drewnianą pokrywę z grupą rzeźbiarską przedstawiającą scenę Chrztu Chrystusa w Jordanie. Nie znam wyglądu owego elementu, nie wykluczone, że został on zniszczony w wyniku działań wojennych w 1945 r. lub w trakcie późniejszej dewastacji, bowiem fotografia chrzcielnicy zamieszczona w katalogu pokazuje ten sprzęt pozbawiony pokrywy.
Sprawa z rzeźbami jest bardziej skomplikowana. Katalog wymienia pięć rzeźb barokowych, drewnianych, XVIII-to wiecznych, znajdujących się we wnętrzu lecz bez sprecyzowania ich lokalizacji; to znaczy wiadomo, że s one w nawie głównej ale nie zaznaczono, które w których dokładnie miejscach - czy przed czy za transeptem. Rzeźby te to grupa czterech świętych, pierwotnie przeznaczona do kaplicy mariackiej, wykonana przez Jana Melchiora Oesterreicha ok. 1725 r. - Aaron, Mojżesz, Jan Chrzciciel i zapewne Józef ( fotografie trzech pierwszych są tu publikowane ), oraz rzeźba Chrystusa Zmartwychwstałego, innego autorstwa i pochodzenia/przeznaczenia ( no chyba, że chodzi Ci o rzeźby towarzyszące tabernakulum lub flankujące ołtarze usytuowane na narożnikach chóru i transeptu a to zdaje się jest zupełnie inna bajka ).
Ustalenie, które spośród tych rzeźb znajdują się w chórze może przebiegać drogą eliminacji za pomocą zdjęć chóru - jeśli takowe się posiada. To co można znaleźć w internecie jest jednak zbyt skromne i pokazuje prezbiterium ze zbyt dużej odległości. W każdym bądź razie - podałem Ci wszystkie 'luźne' rzeźby jakie znajdowały się we wnętrzu kościoła w chwili sporządzania inwentaryzacji i opracowywania katalogu. Pozostałe figury związane są z konkretnymi elementami wyposażenia jak ołtarze, ambona itd.
Pozdrawiam!
Jutro dam znać co z efektami wizyty w bibliotece.