Tytuły

ZAMKI W POLSCE

Forum miłośników zamków (zał. 2006)



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-08-24 11:16 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Ponieważ geoportal już od jakiegoś czasu ma ortofotomapę najlepszej jakości (naturalne kolory z uwagi na zdjęcia lotnicze a nie satelitarne, już prawie połowa Polski ma rozdzielczość 25-50 cm/piksel) pomyślałem, że warto coś takiego zrobić...

Zrobiłem skrypt, który pokazuje zrzut z geoportalu bez konieczności wchodzenia do aplikacji i wyszukiwania obiektu. Jeśli chcecie wstawić zrzut dla zamku - wstawcie taki tekst:
[url=http://www.zamki.pl/geo_link.php?idzamku=sanok][img]http://www.zamki.pl/geo/sanok.jpg[/img][/url]
zamieniając w dwóch miejscach nazwę miejscowości na taką którą chcecie (małymi literami, bez polskich znaków diakrytycznych, jeden wyraz - w większości przypadków)

Ponieważ nie mamy praw do publikacji zrzutów z geoportalu - róbmy to tylko na wątkach z ograniczonym dostępem (katalog "Zamki w Polsce" tak, "Galeria zamków w Polsce" nie)

powyższy przykład dla Sanoka:
Obrazek

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-24 19:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-02-04 18:14
Posty: 1537
Lokalizacja: Lublin
test

Obrazek

:shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-24 20:52 
Offline
Ojciec Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-02-02 15:32
Posty: 6203
Lokalizacja: Warszawa
test

Obrazek

W pierwszej chwili nie zrozumiałem o co chodzi ale to jest R E W E L A C J A ! :brawo:

One są w tej samej skali?


Ostatnio edytowano 2010-08-25 09:20 przez Lukasz, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-24 23:15 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Tak. Wszystkie są w maksymalnej rozdzielczości oferowanej przez geoportal. Co prawda w aplikacji można jeszcze o jeden stopień powiększyć, ale to są wtedy tylko te same bitmapy powiększone.

Może zostawmy tylko jeden poglądowy test a usuńmy resztę? :)

Jeśli jakiś zamek ma nie taki identyfikator jak można by się spodziewać (np. olsztyn warmińsko-mazurski to "olsztyno") to można go sprzawdzić w pasku adresu w moim serwisie.

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-25 11:51 
Offline
Ojciec Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-02-02 15:32
Posty: 6203
Lokalizacja: Warszawa
Można wygodnie porównać to i owo...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek


Ostatnio edytowano 2010-08-25 21:08 przez Lukasz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-25 15:13 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
a tak na marginesie przegląd geoportalu:
biały obszar - czarno-białe mapy,
czerwony obszar - kolorowe mapy

Obrazek

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-25 18:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-03-29 20:47
Posty: 1520
Lokalizacja: Ząbki
Jest tu jeszcze jedna ciekawa funkcja. Można zmierzyć powierzchnię zamku lub zamczyska. I o dziwo jest to dość dokładne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-25 19:09 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
No to dla ułatwienia dodałem jeszcze miarkę.

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-28 22:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-14 03:27
Posty: 291
Lokalizacja: Hamar
@ZeroJeden ładny rysunek z tą polską. można prosić o większy plik?
Abstrahując od tematu, ja wpadłem na taki pomysł:
Obrazek
Proszę zwrócić uwagę jakim zmianom uległa by sytuacja geopolityczna, uważam iż wyszło by to na korzyść dla Europy, a przynajmniej dla naszych sąsiadów...

_________________
Poraj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 10:13 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
większy rysunek z zaznaczoną jakością geoportalu?

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 12:10 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-03-26 14:03
Posty: 1598
Lokalizacja: Katowice, Jodłowa
Przy okazji poprawka ZeroJeden - to masz zaznaczone na stronie i z geoportalu, jako zamek w Węgorzynie, Zachodniopomorskie:

Obrazek

a tak jest w rzeczywistości:

Obrazek

Nie wiem, czy tam byłeś. Ja sprawdzałem na miejscu, kopiec po zamku jest w lewym górnym rogu zdjęcia. To co masz na swoich, to jakieś zwykły kawałek pola, płaski.
A uaktualniasz jeszcze te swoje namiary GPS zamków?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 12:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-14 03:27
Posty: 291
Lokalizacja: Hamar
tak jest, o tą mapkę mi chodzi

_________________
Poraj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 13:11 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Mapka powiększona i zaznaczone województwa.

Pozycja Węgorzyna uaktualniona.
Tak, wszystkie pozycje mam na serwerze, a jak potrzebuję plik z POI to sobie generuję. Chcesz aktualny?

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 14:30 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-03-26 14:03
Posty: 1598
Lokalizacja: Katowice, Jodłowa
Jeżeli mogę prosić, to oczywiście tak. Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-08-29 15:21 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2006-12-12 10:58
Posty: 651
Lokalizacja: Warszawa
Jak się zalogujesz na swoim koncie na www.zamki.pl to w menu będziesz miał link do aktualnego pliku csv

_________________
Polskie zamki


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translated by phpBB3.PL